S.C. TECLEM PROD S.R.L. - Str. Abatorului nr. 3
Făget, judeţul Timiş - Romania
Tel. (+4) 0256 320275 - Fax (+4) 0256 307160
mobil: (+4) 0729 980291/0/2
e-mail: teclem.prod@yahoo.it
Prima pagina

Lista de preturi

Imagini din firma Targul Apicol Faget 2012

 Contact

Oferta speciala pentru producatorii de stupi

 

 

 

 

 

Rama port-stinghie
 

Aceste rame produse de firma TeclemProd sunt confectionate din lemn de brad deoarece este un lemn usor de prelucrat si nu cantareste foarte mult.
Rama port-stinghie (fig.3.) are dimensiunile unei rame de cuib standard (470 × 25 × 300 mm), prevazuta in partea de sus cu un hranitor tip uluc, parafinat, dedesubtul caruia se afla cele 4 stinghii mobile, egal distantate.
Pe fiecare dintre cele 4 stinghii, apicultorul poate aplica dupa preferinta cu holsuruburi, cuie sau lipici intre 10 si 13 baze suport (fig.3.c.) unde acesta poate obtine pana la 52 de botci. Pe aceste baze suport se aplica suportul de cupa (fig.3.b.), cupa (fig.3.a.), protectia pentru botci si hranitorul.


Mod de folosire


1. Se scoate fiecare stinghie de pe rama si se aplica suportul de cupa si cupa;
2. Se introduc stinghiile inapoi in rama, iar aceasta se introduce intr-un stup pentru o perioada de 2 – 3 zile pentru electrizare;
3. Se scoate rama din stup si se curata fiecare cupa in parte cu varful unui cutit;
4. Cupele curatate se clatesc cu apa calduta, dupa care se lasa la uscat intoarse pentru a se scurge apa ramasa in interiorul acestora;
5. In fiecare cupa se introduce laptisor de matca cu ajutorul lansetei de travazare din inox;
6. Se scoate o rama cu puiet dintr-un stup, avand larve de 2 -3 zile, se scutura de albine cu o perie, si se introduce intr-o cutie de transportat rame pentru a nu raci puietul;
7. Se transporta ramele cu puiet intr-un loc calduros, umed si luminos – ideal pentru travazat.
Este contraindicat sa se travazeze la soare pentru ca radiatiile solare ar putea distruge larvele
8. Se cauta oua sau larve de pana la 2 zile care trebuie sa fie albe si sa fie pozitionate in forma de “C” si se travazeaza in cupele pregatite anterior. Pentru acest proces se poate folosi piking-ul de plastic de tip seringa sau lanseta de travazare din inox. Este foarte important sa se lucreze cu mare grija pentru ca larvele sau ouale sunt foarte sensibile si se pot distruge foarte usor. De asemenea acest proces nu trebuie sa depaseasca mai mult de un sfert de ora.
9. Dupa ce a fost efectuata travazarea, se introduc stinghiile inapoi in rama si se transporta in stupul din care a fost scoasa rama respectiva acoperita cu un prosop umed;
10. Se umple hranitorul ramei port-stinghie cu sirop si se inchide stupul.Se recomanda introducerea unei sipci in acesta pentru a impiedica inecarea albinelor

• La stupul triplu (fig.1.), rama port-stinghie se introduce in compartimentul din mijloc, evitand astfel distrugerea botcilor in formare de catre matcile celorlalte doua compartimente.
• La un stup vertical, se ridica 2 – 4 rame cu puiet capacit intr-o magazie mare, si se izoleaza matca in cuib cu ajutorul unei gratii hanemann fixata intre cuib si magazie.

11. Pentru o mai mare siguranta, se foloseste protectia pentru botca, atunci cand acestea sunt deja mature. Aceasta se aplica pe suportul de cupa.
12. Se scot botcile mature si se folosesc la stupul quatrunchi care trebuie sa fie pregatit cu doua zile inainte;
13. Dupa ce s-au scos botcile, se poate repeta ciclul
Acest procedeu se face numai in perioada de cules!
Pentru a face folosirea acestei rame mai accesibile, se pot utiliza cupele cu oua depuse in cutia jenter (fig.6.) (piesa principala a “jocului matcilor”)
 

Cutia Jenter


Este o cutiuta confectionata in totalitate din plastic, cu 2 fete mobile sub forma de gratie hanemann, in interior fiind prevazuta cu 110 spatii pentru fixarea cupelor si cu hranitor pentru hrana solida in partea superioara.
Cutia Jenter ajuta la cresterea matcilor, facand parte dintr-un sistem numit “jocul matcilor”. Pentru a folosi aceasta cutie mai este nevoie si de rama port-stinghie cu baza suport, suportul de cupa, protectia pentru botci si hranitor.
Mod de folosire

1. Se fixeaza cutia pe o speta de rama cu doua cuie sau holsuruburi;
2. Se deschide partea posterioara si se fixeaza cupele;
3. Se inchide cutia si se introduce intr-un stup pe o perioada de 2 – 3 zile pentru electrizare;
4. Se scoate rama cu cutia din stup si se introduce matca
5. Dupa ce matca a depus ouale si majoritatea acestora sunt larve de maxim doua zile, se elibereaza matca;
6. Se scot cupele cu ajutorul suporturilor pentru cupe si se fixeaza pe bazele suport de pe stinghii (rama port-stinghie).
7. Se umple hranitorul ramei cu sirop si se introduce intr-un stup triplu sau in alt stup cu matca izolata.
 


 

 

 

 

[----------------] [----------------] [----------------] [----------------]